Valborgsaften er aftenen før 1. maj. Navnet henviser til den engelske nonne og abbedisse Sankt Walpurga (død 779), som var på mission i Frankerriget. Hendes navn er fordansket til Valborg.
På den aften våger man for ikke at blive overlistet af de underjordiske kræfter. Man tænder fx bål på højene. Nogle steder blev majstangen rejst. Den er en høj mast pyntet med kranse, frisk bøgeløv og farvede bånd og er symbol på sommerens frugtbarhed.
Traditionerne går tilbage til førkristen tid, hvor både de keltiske og germanske folk fejrede overgangen fra vinter til sommer på denne aften. Først sent kom forestillingen om en heksesabbat ind i folketroen. I Danmark (især i Jylland) mente man, at heksene red til Tromsø kirke – der regnedes som tæt på grænsen til hedenskabet. I Tyskland var det Bloksbjerg, der var målet for heksene.
Det var også en hedensk skik, at valborgsbålene ikke måtte tændes med almindelig ild, men kun med vild ild. Den kunne kun skaffes på den ældgamle måde: Ved gnidning af to stykker træ mod hinanden. Denne ild benævntes i alle germanske lande med et beslægtet ord: Nødild, I det mellemsvenske område Dalarna er det endnu skik at springe gennem valborgsbålet.
I Tyskland regnes skikken at stamme fra keltisk tid, hvor man tændte halvårsfesternes hellige bål på samme måde. Kirken blev tidligt opmærksom på denne hedenskab og forbød på kirkemødet år 742 de kristne tyskere at tænde de ugudelige bål.
Hvordan er denne tradition nu genopstået i Selde: Det skyldes kunstneren Karen Birch Bunten, der den 30.april 2014 stod bag en rigtig folkefest for hele Fursundegnen. Festlighederne sluttede med bål på 6 bavnehøje. Ved samme lejlighed kom skulpturen Valborg til Selde, og hun har siden været med til at fejre forårets komme siddende på Soklen omgivet af blomster og grene. Senere flytter hun ned til indkørslen til Selde fra vest. Når sommeren er forbi flytter hun i vinterhi i Tømmerladen.
Granitbutikken
Granitbutikken er en webshop, der leverer alt i granit, og meget andet til haven. Der leveres dag-dag i hverdage, og til gode priser.
Projektet er støttet af Region Midtjylland gennem projektet "Selde som fremtidens landsby"